IMG_8120%20copy

Stress, overspannen of last van een burn-out?

Adem- en Ontspanningstherapie kan helpen om snel weer in je kracht te komen.
actie%20low
Verloop van de behandeling

De behandeling start met een proefbehandeling van ongeveer vier sessies. Hierin wordt de indicatie voor adem- en ontspanningstherapie vastgesteld.
We gaan samen zoeken naar een instructievorm waarbij een waarneembare ontspanning ontstaat. Instructies kunnen zowel liggend, zittend of in staande houding worden gegeven. De oefeningen zijn in principe door iedereen uit te voeren en zijn gemakkelijk in het dagelijks leven toe te passen.
Bij een behandeling kan de therapeut ook gebruik maken van handgrepen (manuele technieken). Deze handgrepen kunnen je bewuster maken van adem, houding en ook van de spanning in het lichaam.

Tijdens de behandeling wordt duidelijk of de klachten reageren op ontspanning. Je wordt bewuster van spanning en ontdekt waarop te letten om spanningsproblemen de baas te worden. Bijvoorbeeld door vaker rustpauzes te nemen, de ademhaling te reguleren, de schouders of kaken bewust los te laten of de aandacht te verleggen.

Het is gebruikelijk om na vier sessies te evalueren. Gezamenlijk wordt bekeken of de behandeling voldoende resultaat heeft opgeleverd en het zinvol is om door te gaan.

Procesmatig handelen

Procesmatig handelen bij spanningsklachten is het handelsmerk van de adem- en ontspanningstherapie volgens de Methode Van Dixhoorn. Dit houdt in, dat we onderzoekend behandelen en al behandelend wordt geëvalueerd en onderzocht.

Met de proefbehandeling wordt gekeken of er sprake is van een vorm van overspanning die reageert op de instructie. Als er inderdaad sprake is van klachtverbetering, dan wordt de behandeling voortgezet. Wanneer de cliënt wel reageert op de behandeling, maar de klachten niet afnemen, dan zijn de klachten hoogstwaarschijnlijk niet het gevolg van overspanning.

Het stelselmatig en herhaaldelijk evalueren van de klachten staat centraal bij de professionele toepassing van spanningsregulatie. Met deze aanpak wordt meer inzicht verkregen in de oorzaak van de klachten en daarnaast biedt het ondersteuning bij een effectieve behandeling van spanningsklachten.

Zie de link naar relevante literatuur

MVD_logo_1000x200