Is Mindfulness te leren uit een boek of een App?

Het lezen van de juiste boeken helpt je zeker op weg. Ze lichten een tipje van de sluier op, leggen accenten afhankelijk van de doelgroep of het thema. Het is echter niet ‘de waarheid’, het verwijst ‘slechts’ naar iets wat waar, en daarmee tijdloos kan zijn. Het is een vingerwijzing, maar niet de waarheid zelf. Zie Pointing at the moon.
Zo’n  waarheid is bijvoorbeeld de observatie, dat alles wat leeft onderhevig is aan verandering. Vasthouden aan wat ‘is’, levert lijden op.

In de woorden van Noud: 'Mindfulness leer je niet uit een boek. Theorieën en concepten zijn nuttig als ondersteuning en ordening van je ervaring. Maar het dagelijkse leven is je belangrijkste oefenveld, en je eigen ervaring je belangrijkste leraar.’

Als je leest, proef dan de woorden en zinnen! Niet teveel ineens en niet te snel. Anders loop je risico essentiële opmerkingen te missen omdat je er overheen hebt gelezen of overslaat als ‘bekend'. Zie a cup of Zen.
Zoals vaak bij een lopend buffet: teveel opscheppen ineens, want er is immers genoeg, en aan het eind te vol te zitten. Beter is het, om kleine gerechten echt te proeven en aan het eind een vol-daan gevoel te hebben zonder vol te zitten.

Als je een treffende passage tegenkomt, stop dan met lezen, en laat de woorden op je inwerken. Dat is meditatie.
Noud de Haas Werken met aandacht - 2005

Zen Speaks

In het (strip)boekje 'Zen Speaks van Tsai Chih Chung komt de oude discussie tussen, boekenwijsheid of ‘eenvoudig’ leren in de dagelijkse praktijk, regelmatig terug. Hoewel grappig en licht gebracht, is het zeer serieus bedoeld. In de laatste zin van het 9 pagina’s lange voorwoord schrijft professor W. Baldwin: ’...should not lead us to regard it lightely. It is, on the whole, profoundly serious.’. 

Hieronder 2 voorbeelden. Kijk eens of je snapt wat er gezegd wordt, voordat je de uitleg van het mannetje rechtsonder leest.

De bereidheid open te staan...
cup%20of%20zen 1
De waarheid komt niet uit een boek...
the%20moon 1
MVD_logo_1000x200